Fietsen september

Woensdag 20 september 2023 maakten we een mooie fietstocht over de Borkeld bij Rijssen/Markelo. De Borkeld is een mooi natuurgebied en dicht bij Enter. De koffie met lekkere koeken lieten we ons goed smaken. Na afloop nog even gezellig nagepraat in het Trefpunt.

Natuurgebied de Borkeld (Markelo) is ca. 600 hectare groot en bestaat uit jong bos, grote heidevelden, leemkuilen, akkers, graslanden en zelfs een stukje hoogveen.

Het bos is tussen 1930 en 1950 aangeplant. Hier ligt ook het grootste jeneverbesstruweel van Nederland. Het terrein is glooiend; de hoogste top van de Friezenberg ligt op 40 meter, het laagste punt op 13 meter boven de zeespiegel. De Borkeld is ook een archeologisch reservaat. 13.000 jaar geleden waren hier al jagers/ verzamelaars actief. De bewijzen zijn door hen achtergelaten in de vorm van stenen bijlen, huidenschrapers en andere stenen werktuigen. De prehistorische grafheuvels en nederzettingsplaatsen die zijn gevonden zijn tussen de 6.000 en 4.000 jaar oud.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.