Busreis 2023 verslag

Via een mooie natuurrijke route reden we vanuit Enter naar het dorpje Odoorn. Daar genoten we van een bakje koffie of thee met gebak. Het restaurant was dichtbij de kerk die  stamt uit 1898.  De oude kerk is voor een deel opgetrokken met granieten zwerfstenen, die werden gespleten en behakt.

In Odoorn ging een gids mee in de bus die ons allerlei wetenswaardigheden van de omgeving vertelde. In 2013 kreeg het gebied waarin we rond reden, de status van Europees Geopark. Hier sloegen Neanderthaler-jagers hun kampen op. Vuurstenen werktuigen en de botjes van hun jachtbuit werden gevonden. Het trechterbekervolk bouwde op de Hondsrug de hunebedden om hun doden in te begraven. In het veld vind je nog steeds de sporen van de wagens en karren die in de middeleeuwen de Hondsrug volgden op weg naar Groningen.

Bijzonder is ook LOFAR  (Low Frequency Array), het is een radiotelescoop die bestaat uit duizenden antennes die radiogolven uit het heelal opvangen. Het gebied bestaat uit een vogelrijk moeras- en graslandgebied. Een deel van het gebied bestaat uit een kwelmoeras. Al met al een mooie route door een bijzonder gebied. Hierna gingen we terug naar het restaurant voor een heerlijke lunch.

’s Middags bezochten we de boerderij van boerin Agnes. Ze deed in 2007 mee aan Boer-zoekt-Vrouw. Weliswaar is ze nu getrouwd, maar niet met een van de meer de 800 jonge mannen die een brief hadden geschreven. We kregen een interessante uitleg in de ontvangstruimte en we konden in de stal, met zo’n 120 melkkoeien, rondkijken. Vooral de melkrobot maakte indruk. Een van de activiteiten van boerin Agnes is het maken van roomadvocaat, we mochten maar liefst vijf smaken proeven.

In Langeveen hebben we een smakelijk diner gehad, waarna we met een tevreden gevoel weer huiswaarts keerden.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.