Bewegen thuis

Tips voor bewegen binnenshuis

Over het algemeen bestaat het beeld dat je om te bewegen naar buiten moet. Er zijn echter ook mogelijkheden om thuis te bewegen.

• Een bekend voorbeeld is bewegen met Duco Bouwens en Olga Commandeur met het tv programma Nederland in Beweging. Nederland in Beweging wordt elke dag uitgezonden op Nederland 1. Nederland in Beweging is bedoeld voor volwassenen (met name 55-plussers) die willen investeren in hun gezondheid en daarvoor graag eenvoudige beweegoefeningen en gezondheidstips aangereikt willen krijgen.

• Als u het prettig vindt om in uw eigen woonkamer te bewegen dan kunt u ook DVD’s met beweegprogramma’s aanschaffen. Yoga, Pilates, Zumba en tai chi zijn allemaal op DVD verkrijgbaar. Op www.bol.com hebben ze een uitgebreid assortiment.

• Op internet is ook steeds meer beweegaanbod te vinden. Doe bijvoorbeeld mee met een training op YouTube.

• Wist u dat tuinieren ook telt als beweegvorm? Met tuinieren wordt namelijk zowel spierkracht als uithoudingsvermogen getraind. 30 minuten tuinieren per dag beantwoordt perfect aan de aanbeveling om minimaal 30 minuten per dag lichamelijk actief te zijn.

Bij ‘bewegen’ denk je al gauw aan ‘conditietraining’. Echter, de redenen waarom senioren zeker ’s winters in beweging moeten blijven, gaan verder. En zijn minstens zo belangrijk.

Als kou, wind, sneeuw en gladheid niet je vrienden zijn, heb je ’s winters buiten weinig te zoeken. Gelukkig kan  bewegen ook binnenshuis!

Tips en trucs om op eenvoudige wijze binnenshuis te bewegen:

• Dagelijks op tv, omroep MAX: Nederland in beweging

Nederland in beweging is dagelijks op televisie en biedt vijftien minuten lang bewegingsoefeningen. Het programma is zo opgebouwd dat er nauwelijks gevaar is dat spieren worden overbelast. Wel is het belangrijk dat je nog goed je evenwicht kunt bewaren. Het enige risico is dat iemand op hoge leeftijd zichzelf daarin overschat. Bij twijfel is het verstandig dat de partner of mantelzorger een paar keer meekijkt om te zien of het goed gaat.

• Elke dag je stoel uit: koffie zetten, plantjes doen, et cetera

Ga minimaal één keer per uur de stoel uit en loop even: naar de keuken, het toilet, even iets schoonmaken, planten verzorgen, ga zo maar door. Opstaan uit de stoel stimuleert de beenspieren.

• Train de benen dagelijks 10x opeenvolgend opstaan en zitten gaan

Een prima oefening voor de beenspieren!

• Hometrainer: train je uithoudingsvermogen en beenspieren

Hometrainers zijn goed om de beenspieren en het uithoudingsvermogen op peil te houden. Een nadeel is dat ze niet helpen het evenwichtsgevoel op peil te houden.


Oefeningen binnenshuis in de winter staan natuurlijk niet op zichzelf. Het is heel belangrijk om ook buiten de winterperiode beweging in te passen in het dagelijks leven. Dat kan bijvoorbeeld door niet één keer per week met de auto alle boodschappen tegelijk te doen, maar dagelijks even op neer te lopen naar de winkel. Op zo’n manier elke dag buiten komen en bewegen is onvervangbaar. Het zorgt dat het ruimtelijke gevoel op straat en de gewenning aan het verkeer behouden blijft.


Check uw dagelijks leefpatroon

Neem uw dagelijks leefpatroon onder de loep

Er zijn vele momenten in uw dagelijkse leefpatroon die actiever kunnen of waar u tijd kunt inruimen om te gaan bewegen. Een aantal suggesties:

1. Bij het opstaan

Ontwaken uit uw slaap kost tijd. Tien minuten eerder opstaan en de dag starten met een aantal rek- en strekoefeningen geeft u lichaam & geest de ruimte om wakker te worden. Of wandel langs de bakker en koop lekker vers bruin brood. Op deze manier start u de dag met een frisse neus en vers brood.

2. Tien minuten over?

Bewegen hoeft niet veel tijd te kosten. U kunt lekker gaan wandelen wanneer u tijd over hebt. Of geef bewegen een plekje in uw dagelijkse gang van zaken. Bijvoorbeeld door de fiets te pakken in plaats van de auto of door de trap te nemen in plaats van de lift.

3. Naar het werk of naar een afspraak

Gebruikt u vaak de auto? Ga na of u deze afstand ook met de fiets kan afleggen. Of reist u met het openbaar vervoer? Stap een halte eerder uit en wandel naar uw werk of afspraak.

4. In uw flat, op uw werk of in een gebouw

Hebt u de keuze tussen de trap of de lift? Pak gewoon wat vaker de trap.

5. Voor, tijdens of na de lunch

Trek tijdens uw lunchpauze de wandelschoenen aan en ga even naar buiten. Haal een frisse neus en strak uw benen, u merkt gewoon dat u meer energie hebt om de middag weer volop aan het werk te gaan.

6. Het huishouden

Ook huishoudelijke klussen leveren een bijdrage aan het fit blijven. Wist u dat u met 30 minuten stofzuigen 90 calorieën verbruikt. Door meer dingen in het huishouden te (blijven) doen, blijft u actiever!

7. Voor het avondeten of het slapen gaan

Hebt u 15 minuten over voor de lunch, het avondeten of het slapen gaan, ga dan nog even een blokje om. Wilt u niet alleen, neem uw collega/buurman/vrouw mee.

8. In de tuin

De tuin onderhouden kost energie, maar zorgt ook dat u energie krijgt. Vermijd langdurige en eenzijdige bewegingen.

9. De eerste stappen

Hebt u een aantal aanknopingspunten gevonden? Kies een aantal suggesties uit en houd deze de komende weken vol. Gaat dit goed? Pas dan meer suggesties toe.

<< Naar Bewegen


This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.