Bewegen: Belang

Belang van meer bewegen

Wat is het belang van Meer Bewegen op latere leeftijd?

Naarmate we ouder worden gaan we minder bewegen. Ouderen van 55 jaar en ouder bewegen minder dan het gemiddelde in Nederland.

Er zijn een aantal redenen om te blijven bewegen:

1. Bewegen vertraagt de processen van het ouder worden

2. Bewegen houdt u gezond en vitaal

3. Bewegen geeft een positief gevoel

1. Bewegen vertraagt de processen van het ouder worden

Het menselijk lichaam ondergaat tal van veranderingen naarmate het ouder wordt. Vaak zijn de eerste tekenen van veroudering merkbaar in het bewegingsapparaat. Door te bewegen kunnen een aantal belangrijke verouderingsprocessen worden vertraagd.

– Afname botdichtheid:

Naarmate we ouder worden neemt de botdichtheid af, dit is een onvermijdelijk proces. Een goed en herkenbaar voorbeeld hiervan is botontkalking, ook wel osteoporose genoemd. Met bewegen wordt dit proces vertraagd, dit scheelt botbreuken bij een val.

– Afname spiermassa:

Ook de hoeveelheid spiermassa neemt af naarmate we ouder worden. Met als gevolg minder spierkracht. Aangezien de spieren de verbrandingsmotor van het lichaam zijn, heeft een afname van de spiermassa tot gevolg dat de verbranding vermindert. Als het voedingspatroon niet wordt aangepast zal dit leiden tot een toename van het gewicht.

– Afname conditie:

Ook de conditie wordt minder naarmate we ouder worden. Waar we vroeger zonder moeite een stuk konden wandelen, kost dat nu meer energie en gaat het minder makkelijk dan vroeger. Dat is ook niet zo gek, want vanaf ons 40e levensjaar wordt het uithoudingsvermogen met ongeveer 9% per decennium(10 jaar) verminderd, na het 70e levensjaar is dat zelfs 20% per decennium. Door te bewegen houdt u uw conditie op peil.

– Afname lenigheid

Rem je stramheid, en blijf lenig en soepel. Dit is van belang in het dagelijks leven. Denk maar aan de sokken en schoenen aantrekken. Maar ook dingen pakken vanuit hoge keukenkastjes, wanneer de armen niet meer goed omhoog gestrekt kunnen worden dan wordt dit steeds lastiger.

Als u op latere leeftijd begint met bewegen en sporten, heeft dat wel degelijk een trainingseffect op botten, spieren en conditie. Conditie en spierkracht zullen merkbaar verbeteren.

2. Bewegen houd je gezond en vitaal

− Door te bewegen wordt het risico op chronische aandoeningen verminderd. Voldoende bewegen heeft aantoonbare positieve effecten op een hoge bloeddruk, overgewicht en obesitas, te hoog cholesterol gehalte en een te hoge bloedsuikerspiegel, met als gevolg suikerziekte (ouderdomsdiabetes). Niet bewegen is bovendien een onafhankelijke risicofactor voor het ontstaan van hart- en vaatziekten, bepaalde vormen van kanker (dikke darm kanker en borstkanker), ouderdomsdiabetes, botontkalking, angst, depressie en dementie. Dit betekent dat niet bewegen het risico op het ontstaan van bovengenoemde aandoeningen vergroot.

− Door te bewegen blijven je brein (het verstandelijke vermogen) en het geheugen in conditie. Naast lichamelijk effecten heeft bewegen ook invloed op het verouderingsproces van het geheugen. Zo heeft onvoldoende bewegen een negatieve invloed op de doorbloeding van de hersenen en daarmee van het concentratievermogen.

− Door te bewegen blijven balans, mobiliteit (spierkracht en loopvermogen) en coördinatie op peil. Hierdoor kunnen valongelukken worden voorkomen. Elk jaar resulteert een val bij circa 15.000 ouderen in een heupfractuur. Naast lichamelijk letsel, kunnen valongevallen ook psychische en sociale gevolgen hebben. Angst om te vallen kan leiden tot verminderde lichamelijke activiteit, waardoor de mobiliteit van ouderen beperkt wordt en mogelijk sociaal isolement tot gevolg kan hebben. Ouderen die herhaaldelijk vallen hebben een grote kans op een opname in een verzorgings- of verpleeghuis.

− Door te bewegen kan men langer zelfstandig functioneren. Als conditie, spierkracht goed zijn en het geheugen nog fit is, dan zijn bijvoorbeeld boodschappen doen en het huishouden langer zelfstandig uit te voeren.

− Bewegen maakt gewrichten en spieren soepel. Door te bewegen wordt er meer gewrichtssmeermiddel aangemaakt waardoor de gewrichten soepeler bewegen; gewrichtspijn kan hierdoor verminderen. Als de rug meer bewogen wordt komt er meer smeermiddel tussen de wervels te zitten. Dit heeft weer tot gevolg dat er meer ruimte is en de zenuwen daardoor minder snel in de knel komen te zitten. Regelmatig bewegen voorkomt veel rugklachten en gewrichtspijn.

Door te bewegen houdt u een gezonde spijsvertering, waardoor de stoelgang niet belemmerd wordt.

3. Bewegen geeft een goed gevoel

Een derde reden om meer te bewegen is het gevoel dat bewegen kan geven en de gezelligheid dat bewegen met zich meebrengt.

– Bewegen brengt u onder de mensen. Bewegen kan vaak in groepsverband. Dit combineert de lichamelijke voordelen met het vergroten of onderhouden van uw sociale contacten. Voor velen geldt dat het in groepsverband sporten of bewegen bijdraagt aan het plezier dat men er aan beleefd. Het bewegen in groepsverband maakt het bovendien makkelijker om bewegen vol te houden. Het is een stok achter de deur.

– Bewegen geeft energie. Zowel letterlijk als figuurlijk.

– Bewegen geeft een voldaan gevoel. Voor de meeste mensen geldt dat zij zich na het sporten vaak veel beter voelen. Dit heeft te maken met het gegeven dat er tijdens het bewegen de stof ‘endorfine’ in de hersenen wordt aangemaakt. Dit zorgt ervoor dat mensen zich beter gaan voelen omdat ze zich meer ontspannen en tevreden voelen.

– En u slaapt beter! Door bewegen slaapt u beter. Bij weinig bewegen hoopt zich melkzuur in je bloed op. Hierdoor raken je spieren gespannen. Je voelt stress. Stress werkt niet slaapbevorderend. Lichaamsbeweging verbetert de functies van het zenuwstelsel, versterkt hart en longen en zorgt voor een goede werking van je klieren. Het zet onze biologische klok (net als licht) in gang. Door lichaamsbeweging voel je je lichamelijk beter en zal ook de verwerking van problemen anders verlopen. Je zorgen komen er anders uit te zien en je kunt er afstand van nemen. En dat is belangrijk voor een goede slaap. Beweeg echter niet te intensief (sport) vlak voor je gaat slapen. Voor veel slechte slapers geldt dat sport het lichaam activeert en dat men tijd nodig heeft om weer tot rust te komen. Slechte slapers kunnen beter overdag sporten.


1) Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen (NNGB ): De NNGB voor 55+-ers: Een half uur tenminste matig intensieve lichamelijke activiteit op minimaal vijf, maar bij voorkeur alle dagen van de week; voor niet-actieven, zonder of met beperkingen, is elke extra hoeveelheid lichaamsbeweging zinvol, ongeacht duur, intensiteit frequentie of type.

<< Naar Bewegen


This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.