Veilig bankieren

Woensdagmiddag  19 april was er in Trefpunt een voorlichtingsmiddag over Veilig Bankieren. Twee deskundigen van de Regiobank, mevr. Bolscher en mevr. Schreijer, gaven voorlichting hoe we ons kunnen beschermen voor internetcriminelen. Het was interessante middag waarin we veel te weten kwamen.

Regel veilig online uw bankzaken op uw computer of laptop. Verklein risico’s door altijd belangrijke kenmerken te controleren. Hieronder adviezen van de bank over wat we wel en niet moeten doen om oplichting te voorkomen. 

Geef internetcriminelen geen kans

Social media
Vraagt een bekende u in een berichtje om met spoed geld over te maken?
Laat u niet misleiden. Bel diegene op het nummer dat u altijd gebruikt en
controleer het verhaal. Niet gesproken? Niet betalen!

Phishingberichten en valse websites
U krijgt een e-mail of sms die van ons lijkt te komen. Daarin staat dat u direct actie moet ondernemen. Bijvoorbeeld klikken op een link of uw betaalpas opsturen. Doe dat niet. Wij vragen nooit om via een link in te loggen, een overboeking te doen of te annuleren.

Marktplaats
Een (ver)koper vraagt u om alvast een klein bedrag over te maken om zeker te weten dat u betrouwbaar bent. Trap er niet in. Stuur ook geen kopie van uw identiteitsbewijs op, deel geen codes en maak geen verzendlabels aan via een link. Grote kans dat het foute boel is.

Telefoon (helpdeskoplichting)
Iemand belt u op en doet zich voor als bankmedewerker. Ook het nummer lijkt te kloppen. Vraagt de medewerker u geld over te boeken naar een veilige ‘kluisrekening’, codes te delen of even met u mee te kijken? Verbreek de verbinding en bel ons om het verhaal te checken.


TIPS

Controleer altijd met wie u communiceert
Controleer de spelling en kijk of er een schuine streep achter staat: .nl/
Controleer of de browserbalk (gedeeltelijk) groen is.

Verdacht bericht gekregen?
Stuur het door naar een adres dat begint met  valse-email@ en verwijder het bericht daarna.

Verdacht telefoontje?
Verbreek de verbinding en bel direct uw bank, ook ‘s avonds en in het weekend.

Lees regiobank folder voor informatie over hoe u internetcriminelen te slim af bent.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.