Fietstocht 20 mei

Woensdag 30 mei hebben we een fietstocht gemaakt naar de oorsprong van de Regge. We vertrokken om 9.30 uur. De tocht ging richting Diepenheim, waar de Regge begint bij de rivier de Schipbeek.

De eerste stop was om 10.00 uur, iets eerder dan gepland vanwege een wegafsluiting. Hier kregen we een heerlijke kop koffie of thee met een plak cake, gebakken door Gerda Spoelder. Na een mooie route langs het kanaal en nadat we de meegekregen broodjes hadden genuttigd, kwamen we aan bij het Oranjemuseum Nieuwe Haghuis. Menigeen wist niet van het bestaan van dit museum.

Terug in de tijd, naar 1597. Prins Maurits, zoon van Willem van Oranje maakte zijn opmars naar Oost Gelderland en Twente. Naar plaatsen die door Spaanse troepen bezet waren.

Deze werden door  het leger van prins Maurits bevrijd. De oranjes verbleven voor de aanvang van de strijd op het erve (Oude) Haghuis. De bewoners van erve (Oude) Haghuis werden zo Oranjegezind dat ze allerlei voorwerpen gingen verzamelen. In 2006 is het museum geopend. De oranje-verzameling en veel Twents boeren-antiek is hier nu te bezichtigen.

We kregen uitleg over de wijze waarop prinses Armgard (de moeder van prins Bernard) regels had vastgesteld hoe burgers zich moesten gedragen. Tevens konden we kennis maken met de tafelmanieren etcetera. Van twee grote linnenkasten werd de indeling uitgelegd. Een tweede vrijwilliger vertelde iets over het ontstaan van het Nieuwe Haghuis. Grappig was het verhaal over de twee hondjes op de schoorsteenmantel, als de twee beelden van hondjes naar elkaar toe staan, zijn de mensen welkom anders was er hommeles thuis.

Na weer een poos gefietst te hebben, af en toe in de brandende zon, hebben we in Markelo ons een pilsje of een coupe ijs lekker laten smaken. Op de terugweg moesten  automobilisten de lange rij van 31 fietsers regelmatig voorrang verlenen.

Aangekomen in het Trefpunt wachtte ons een lekkere gehaktbal ter afsluiting.

Organisatie hartelijk bedankt voor de vele uren die jullie hieraan hebben besteed.

Het was voor ons een fantastische dag.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to Fietstocht 20 mei

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *