Openingswoord voorzitter

Harrie Nijhuis (de voorzitter) opent het nieuwe jaar.

Allemaal hartelijk welkom op deze algemene ledenvergadering van onze Kbo afd Enter, mooi dat u er allemaal weer naar het trefpunt “Enter Saam” gekomen bent voor deze algemene ledenvergadering .

Een welgemene nieuwjaarswens voor alle leden van de kbo en dat het maar een voorspoedig en vooral gezond 2017 mag worden.

Een hartelijk dank voor Jeanet Koopman en ons dameskoor voor de mooie viering, Ellen voor het maken van de boekjes, en allen die verder aan deze viering hebben meegewerkt.

Voor u op tafel ligt de agenda voor deze ledenvergadering, de notulen van onze vergadering van 13 januari 2016, de nieuwe activiteitenlijst voor 2017 en laatste bericht over de verdergaande samenwerking  van Kbo en Pcob.

Tevens gaat er deze middag een lijst rond voor e.mail adressen, wij willen graag nieuwe en mochten er wijzigingen geweest zijn, zet het juiste mailadres op de lijst, graag ook het woonadres zodat het juiste mailadres bij de juiste persoon komt, hiervoor nu reeds hartelijke dank.

Ook in het afgelopen jaar hebben wij als bestuur onze maandelijkse vergaderingen gehouden waarbij de normale gang van zaken zijn doorgesproken zoals de activiteiten voor de komende maand, eventuele storingen bij Nestor bezorging door ziekte of vakantie, ook deze zijn weer in goed overleg opgelost en alles loopt eigenlijk op rolletjes, ook de bestuursvergaderingen zijn allemaal in een goede verstandhouding en binnen de gestelde streeftijd van 1 ½ uur afgewerkt , Ook de normale reguliere vergaderingen zoals met het SGW ( senioren gemeente Wierden ) en de gemeente zijn bezocht, bij de gemeente o.a. Met wethouder de Putter , die ons helaas als wethouder, om gezondheidsreden, gaat verlaten en wordt opgevolgd door Rosalien Slagers, hopende dat het net zo’n fijne samenwerking wordt als met haar voorganger,  ook de districtsvergadering van de Kbo afd Overijssel, en de jaarvergadering in november is door ons bezocht.

Er is het afgelopen jaar toch veel gebeurd wat betreft de Kbo, in december 2015 is er een samenwerkingsverklaring  ondertekend door de Kbo enPcob om meer te gaan samenwerken, zoals ook vermeld op onze jaarvergadering van 2016, om tot een landelijk blok te komen om op te komen voor ons ouderen en daar waar nodig is samen de politiek te bewerken. Wij als afd Enter van de Kbo hebben al jaren een goede samenwerking met de Pcob en de oudenbond wierden, dus de tijd ver vooruit.

Het is nu zover dat de beide ouderenbonden nu verenigt zijn tot een bond waar wel hun eigen katholieke en protestante  identiteit behouden blijft.

Het zou in de toekomst ook maar zo kunnen veranderen dat er een nieuwe naam uitrolt waarbij de k en de p niet meer aanwezig is.

Door het samenvoegen van deze twee bonden is er nu ledental van 300.000 leden waar terdege rekening wordt gehouden.

Wat betreft de contributie aan de Unie, deze is ten opzichte van 2016 niet verhoogd, in 2016  was dit € 13,65, dit wordt in 2017 € 13,66, blijft toch binnen de marge die wij ons zelf voorstaan voordat wij hier geen verantwoording meer voor willen nemen, deze grens is € 14,00.

Wij kunnen mede door onze reclame inkomsten uit het boekje en de subsidie van de gemeente onze contributie op dit niveau houden, wij zijn dan wel ongeveer de laagste. Overal zit de contributie rond de €  25,00.

Op onze ledenvergadering van 13 Januari 2016 hebben wij gesproken over het conflict van de Anbo en hun leden, de Anbo heeft in 2015 de rekeningen geblokkeerd van hun afdelingen, dat dit ook bij ons kan gebeuren, hierover is weinig nieuws te vertellen, de Kbo overijssel is nog steeds gezond en teert nog steeds in op hun reserves waardoor ook onze afdracht gelijk blijft, uiteraard blijven wij oog houden op de situatie, en mocht het nodig zijn zullen wij hiervan op de hoogte stellen.

Het ledental is dit jaar redelijk constant gebleven,  maar ik moet hier toch nog wel iets over kwijt, er hebben mensen opgezegd met als reden, ik ga er toch nooit naartoe, dit is toch mijns inziens een misvatting, wij betalen contributie aan de afd Overijssel en aan de Unie Kbo voor belangenbehartiging op landelijk niveau, dit is voor ons ouderen toch zeer belangrijk, denk aan onze uitkeringen, pensioenen, zorg en noem maar op, als niemand die op landelijk of lokaal niveau behartigd worden we ingepakt, dit kost nou eenmaal geld.

In 2003 heeft onze oud voorzitter dhr Oude Weernink een beleidsplan geschreven met als naam “ Samen de toekomst tegemoet”  voor de periode 2003-2008, als je dit nu ziet in 2017 dan is er weinig veranderd wat betreft doelstelling, een zinsnede uit de rapport   “ kbo afd Enter wil ertoe bijdragen dat zorg, welzijn, participatie, educatie en gelijkwaardigheid van senioren binnen de samenleving gestalte krijgt”.

Wat betreft ontspanning: “ ontspanning is een belangrijke bezigheid dat kan zorgen voor een goede verstandhouding onderling”.

Op een ontspannen manier leer je mensen beter kennen en zijn in een ontspannen sfeer geneigd hun visie spontaan te uiten.

Ook het afgelopen jaar is ons opgevallen dat de nestor eigenlijk slecht wordt gelezen, wij hebben bv in de nestor van Oktober de flyer bijgevoegd van onze kerstviering de keukelerieje bij de krol, op 7 november startte de verkoop en dan hoor je mensen zeggen, waar is dat voor ???, lijkt erop dat deze gelijk bij de oude kranten gaat, er staan vaak goede aanbiedingen in, bv aanbiedingen voor bv een tabled en een cursus hiervoor en  leuke verhalen, ook waar de Unie Kbo mee bezig is op landelijk niveau, denk bv aan de discussie over de blauwe belastingbrief die afgeschaft zou worden, mede onder druk van de Kbo gaat dit voorlopig niet door, de activiteitenlijst voor de komende maand, dus kijk er in en blader dit door. Kijk ook regelmatig op onze website, hier staan alle foto’s op en ook de nieuwsbrief van de Unie Kbo, op deze nieuwsbrief staat o.a. ook vermeld wat zoal leeft en wat de kbo doet op landelijk niveau, doen dus.

Ook de belastingformulieren moet straks weer ingevuld worden, de Kbo kan u daarbij helpen, wij hebben ook zgn Huba in de persoon van Jan Bosch, laat hij u helpen. Voor info hierover neem contact op met ons secretariaat.

Een extra dank nog aan onze vrijwilligers voor hun inzet het afgelopen jaar, ook de nieuwe nestorbezorgers die snel de open gevallen plaatsen ingevuld hebben,onze dank

Rest mij nog u een goede vergadering toe te wensen en na afloop een gezamenlijke toast uit te brengen op 2017.

 

 

 

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *