Boekje juni 2021

Voor en met Elkaar

Inhoud

Voorwoord
Feestvierders
Recept
In Memoriam
Sponsoren
Zomaar een verhaal
Activiteiten
Gedicht
Ouderenwiezer
Kerkhof
Bank, oplichting
60 plus gym
Website

Voorwoord

Veel kan er niet doorgaan vanwege corona. Gelukkig kunnen we nog wel het KBO-boekje bij u thuis bezorgen. Normaal kijk je even terug. Dat gaat nu even niet, om de simpele reden dat er geen activiteiten konden worden georganiseerd. Als bestuur zijn we een aantal keren bij u langs geweest om een aardigheidje te bezorgen, hierdoor hielden we toch nog enigszins contact. We hebben veel positieve reacties hierover gehad, waarvoor onze dank.

Op het moment van schrijven is de vaccinatie volop aan de gang en is al een flink deel van onze leden ingeënt, in ieder geval één keer. Het einde van de corona-ellende is in zicht. Er kan weer voorzichtig gedacht worden aan activiteiten voor na de zomer. We hebben alvast een planning gemaakt die u elders in dit boekje en op de website kunt lezen. Alles natuurlijk onder voorbehoud, maar het lijkt er op dat het weer los kan gaan.

Vergaderingen met de gemeente en met KBO-Overijssel hebben niet kunnen plaats vinden. We hebben als KBO-bestuur maandelijks een videoconferentie gehouden. Dit is goed te doen, maar natuurlijk zit je liever met elkaar aan tafel. Erg veel te bespreken was er overigens niet, omdat alles stil lag. Wel hebben we gesproken over de nog te houden jaarvergadering en een feestmiddag voor de kerst.

De algemene jaarvergadering voor 2021 is gepland voor woensdag 15 september om 14.00 uur, aansluitend is er een gezellig samenzijn. Hopelijk kan het door gaan, daar lijkt het wel op.
Gezien de onzekerheid die er nog is, zal er dit jaar geen busreis zijn.

We denken de kerst-feestmiddag te kunnen houden op zaterdag 11 december 2021, 14.00 uur. We hebben alvast een reservering gemaakt voor de zaal bij de Krol. Er zal een gastoptreden zijn, dus de sfeer kan er goed in komen.

Andere activiteiten die zijn gepland zijn kaarten, fietsen, klompengolf en een Sint-bingo.

De exacte data kunt u vinden op de activiteitenkalender in dit boekje. Maandelijks krijgt u de laatste informatie thuis bezorgd met het magazine. Ook kunt u onze website https://www.kbo-enter.nl/ raadplegen voor de laatste stand van zaken.

Wat corona betreft, houd nog even vol, blijf gezond en hopelijk zien we elkaar na de zomer bij onze activiteiten.

Henk Braamhaar.
Voorzitter.

Feestvierders

Ongetwijfeld zullen er in de komende maanden weer leden en adverteerders zijn die iets hebben te vieren: een verjaardag, een jubileum, of iets dergelijks.
Wij willen hen van harte feliciteren en wensen hen nog heel veel jaren in gezondheid toe!

Recept

Ratatouille
Dit gerecht is erg lekker bij aardappelpuree of pasta.

Nodig voor 2 personen

1 aubergine
1 courgette
½ rode paprika
½ groene paprika
2 tomaten
1 ui
1 teentje knoflook
1 lepel olie

Werkwijze
1. Was de aubergine en snijd deze in blokjes.
2. Bestrooi de blokjes dun met zout.
3. Maak de courgette schoon en snijd deze in blokjes.
4. Was de paprika’s, maak ze schoon en snijd ze in stukjes.
5. Kruis de tomaten in, dompel ze enkele seconden onder, in kokend water.
6. Spoel ze af onder koud water, ontvel ze en snijd ze klein.
7. Verhit de olie in de koekenpan en fruit de ui en knoflook circa 1 minuut.
8. Voeg paprika en aubergine toe en fruit deze 3 minuten mee.
9. Schep de courgette en de tomaat erdoor en smoor dit ongeveer 10 minuten zachtjes.
10. Breng het gerecht op smaak met eventueel peper en zout.

In Memoriam

In de afgelopen periode zijn ons KBO leden ontvallen door overlijden. Wij willen namens alle leden de herinnering bewaren aan:

Eddy Nitert
Groengronden 28
Overleden 15-11-2020

Jan Perik
Eversdijk 12
Overleden 25-01-2021

Herman Otten
Voormors 111
Overleden 24-01-2021

Hans Vijn
Stationsweg12b
Overleden 23-12-2020

Riek Oude Weernink
Het Reggedal 23 k309
Overleden 08-12-2020

Wij wensen alle nabestaanden veel kracht en sterkte
Bestuur en Leden K.B.O Enter

Sponsoren

Al deze adverteerders maken het de KBO financieel mogelijk om het cluborgaan “voor en met elkaar” 2 maal per jaar uit te brengen.

• Aan de Stegge bouwbedrijf
• Albert Heijn
• Ambiance Wonen
• Asbroek adviesgroep
• Bouwbedrijf Homan
• ’t Brandputje Homedecoration & Clothing
• Bubbels & Jets
• Coulisse BV
• De Kadokamer
• de Kröl Cafe – Zalencentrum
• Dissel installatie-techniek
• Eetcafe – Cafetaria De Bakker
• Eetcafe Cafetaria ’t Zumpke
• Electro Roetgerink
• Groothuis optiek
• Geert Hairstyling
• Harrie Boomkamp voor mollen
• Kuipers Haarmode
• Leo interieurverzorging
• Lubberink tweewielers
• Margaret Groeneveld Uitvaartzorg
• Mirjam’s bloemenboetiek
• Nollen brood en banket
• Nijkamp Uitvaartzorg
• Rabobank Rijssen – Enter
• Roetgerink Mode en Schoenen
• Slagerij/Traiteur Vincent Roetgering
• Ten Berge Hairstylers
• Tukkers Partyservice
• van Otten Patissier en Broodspecialist
• Vishandel de Gezonde Apotheek
• Vredehof uitvaartcentrum
• Wolters Europe

Namens ons allen hartelijk dank hiervoor
Bestuur KBO

Zomaar een verhaal

Stenen soep
Er was eens een man die gevochten had als soldaat van de koning. Maar de oorlog was voorbij en nu was de man op weg naar huis. Het was een lange reis. De man was arm: hij had geen paard en had maar weinig te eten. De paar spullen die hij had, droeg hij in een zak op zijn rug. Zo liep hij van dorp naar dorp, van stad naar stad.

Op een dag kwam hij bij een dorpje. De zon ging al onder en hij besloot er te blijven en op zoek te gaan naar een slaapplaats en iets te eten. Maar de mensen in het dorp waren niet erg aardig tegen hem. Ze hadden zelf niet veel te eten en hadden geen zin om iets aan de onbekende man te geven. En een bed hadden ze ook niet voor hem over, want ze waren bang dat hij misschien wel een dief was, in plaats van een soldaat.

Op het plein, middenin het dorp, zette de man zijn zak met spullen neer. De mensen in de buurt deden net of ze het niet zagen, maar stiekem hielden ze hem toch in de gaten. De man maakte zijn rugzak open en haalde een oude pan tevoorschijn. “Als niemand mij iets wil geven,” zei hij, “dan eet ik wel stenensoep.” Hij zei het zo hard, dat de mensen in de buurt het nét konden horen. “Stenensoep?” fluisterden de mensen tegen elkaar, “Wat is dat nou voor een onzin? Van stenen kun je toch geen soep koken?!”

De man vulde zijn pan met water en zette hem op een vuurtje. Uit een stoffen zakje haalde hij een paar mooie gladde stenen en die liet hij “plons” in het hete water vallen. Hij ging op zijn gemak naast het vuurtje zitten en roerde af en toe met een houten lepel in de pan.
De mensen in het dorp keken hun ogen uit: maakte die vreemdeling écht soep met stenen? Dat kon toch nooit lekker zijn! Ze werden steeds nieuwsgieriger en kwamen steeds dichterbij. Het kon ze niet eens meer schelen dat de man hen zag gluren.

Ze zagen hoe de man proefde van de stenensoep. “Hmmm, bijna goed,” knikte hij, “een beetje peterselie erin zou lekker zijn.” De mensen op het plein konden hem horen mompelen en een van de vrouwen liep direct naar huis om een bosje peterselie te halen voor in de soep.
Weer proefde de man: “Ja, stukken beter! Maar met wat prei zou de smaak nog beter zijn.” Nu rende een van de anderen naar huis en kwam terug met prei voor in de soep. En zo ging het steeds opnieuw: de man proefde de soep en de mensen brachten hem iedere keer wat er ontbrak. “Een paar aardappelen om het wat steviger te maken.” “Een bosje wortelen voor de kleur.” “Een stuk spek voor het zout.” De soep werd voller en voller en de heerlijke geur verspreidde zich over het plein. Alle mensen uit het dorp waren ondertussen komen kijken.

“Zo, nu nog een scheutje room, dan smaakt deze soep net zo voortreffelijk als de soep die ik aan het hof van de koning heb gehad,” zei de man toen de soep klaar was. “Hoor je dat,” fluisterden de mensen tegen elkaar, “hij is zelfs bij de koning op bezoek geweest!” Ineens waren ze helemaal niet bang meer voor de man. En toen hij vroeg of ze misschien een hapje mee wilden eten van zijn soep – want het was toch te veel voor hem alleen – riepen ze allemaal “Ja!”.

Midden op het plein dekten ze een lange tafel. Alle mensen uit het dorp pasten erbij en er was genoeg soep voor iedereen. En geloof maar, zulke lekkere soep hadden ze nog nooit gegeten! Toen het op was bleven de mensen gewoon zitten, omdat het er zo gezellig was. Een paar muzikanten haalden hun instrument van huis en begonnen te spelen. Er werd gedanst en gelachen. Het werd een heel feest daar op het plein.

En toen het laat, héél laat, tijd was om naar bed te gaan, mocht de man logeren bij de rijkste man van het dorp. De volgende ochtend nam hij afscheid, want hij wou verder, op weg naar huis. De dorpelingen vonden het jammer dat hij zo snel weer moest gaan. Maar ze zouden zijn bezoek nooit vergeten én ze wisten bovendien hoe je de lekkerste soep van de hele wereld maakt.

Activiteiten

VOOR EN MET MEKAAR 2021

Dit najaar gaan we weer beginnen en door het vaccineren zal alles hopelijk weer normaal zijn. We hebben er weer zin in om gezellig met elkaar bezig te zijn!

We beginnen met een kleine jaarvergadering. De voorzitter zal ons wat laten zien wat er zoal is gebeurd en vragen beantwoorden. Hierna pakken we een drankje en proosten op ons samenzijn. Velen hebben elkaar het hele jaar niet gezien, dat wordt bijkletsen!

Kaarten doen we voor een dagprijs. De competitie starten we volgend jaar.

De datum 11 december zou u alvast in de agenda kunnen zetten, want dan gaan we voor een gezellige middag naar de Krol.
Een gastoptreden van Michel en Tejo met een speciaal Kerstprogramma.

We verwachten een grote opkomst voor onze activiteiten!

Activiteitenkalender

MAAND DAG UUR ACTIVITEIT
15 september woensdag 14.00 uur Vergadering met aansluitend een gezellig samen zijn.
22 september woensdag 13.45 uur Kaarten
29 september woensdag 14.00 uur Klompengolf
6 oktober woensdag 13.30 uur Fietstocht
13 oktober woensdag 13.45 uur Kaarten
27 oktober woensdag 13.45 uur Kaarten
10 november woensdag 13.45 uur Kaarten
24 november woensdag 13.45 uur Kaarten
1 december woensdag 14.00 uur Sint bingo
8 december woensdag 13.45 uur kaarten
11 december zaterdagmiddag 14.00 uur Feestmiddag bij de Krol met een gastoptreden
15 december woensdag 13.45 uur Kaarten

Gedicht

Een bijzonder gedicht over de essentie van ons bestaan.

Ooit komt de dag
dat ik niet meer kan en mag
aan het einde van mijn leven
als er geen tijd meer is over gebleven
waar is dan de rijkdom en de macht?
en alle angsten waaraan ik dacht?
Ooit komt de dag
dat ik niet meer kan en mag
gaat het dan nog over mooi en briljant?
zijn geloof en huidskleur dan relevant?
dan gaat het niet om wat ik ben geworden
wat er dan toe doet, is van een andere orde
De antwoorden op echte vragen
Hoe heb ik me naar anderen gedragen?
Waren mijn daden uit integriteit?
Deed ik oprecht wat ik zelf bepleit?
Was ik een stimulerend voorbeeld?
Heb ik het goede met anderen gedeeld?
Welke moed en lef heb ik zelf getoond?
Wie heb ik met mijn liefde beloond?
Ooit komt de dag
waarop ik zelf vragen mag
welke pracht heb ik zelf mogen ervaren?
en welke herinneringen zullen anderen bewaren?

Ouderenwiezer

April 2021
Ik heb het vaccin gehad, en wat nu?
Na alle belemmeringen van de lockdown, het thuis zitten en niet de bewegingsvrijheid meer hebben die je zo gewend was.
Niet even bij de kinderen op bezoek, en niet de knuffel van je kleinkinderen, maar afstand houden en mondkapjes dragen.
Ook wij als ouderenbonden hebben geen activiteiten meer kunnen organiseren, alles ging op slot, de bestuursbijeenkomsten hebben wij gedaan via een beeldverbinding en telefoongesprekken.
Een aantal keren hebben wij onze leden verrast met een presentje om te laten merken dat we ze niet vergeten zijn, dat ook zeer gewaardeerd werd.
Maar de donkere tijd veranderd, er is weer licht aan de horizon, er is weer licht aan het eind van de tunnel en zijn de tunnel dan ook bijna uit.
De meesten onder ons hebben hun 1e vaccinatie inmiddels gehad en als ik om mij heen luister dan moeten we ongeveer eind mei allemaal onze 2e prik hebben gehad.
Als we de wetenschappers moeten geloven gaat corona nooit meer helemaal weg en zal net als een gewone griep onder ons blijven, het zal waarschijnlijk wel als een jaarlijkse cocktail aan de griepspuit worden toegevoegd.
Maar laten we vooruit kijken en niet terug, het mooie weer komt eraan, lekker weer vrijheid, fietsen en wandelen en van de zon genieten, als de terrassen weer open gaan lekker samen ergens koffiedrinken, genieten dus.

Ook wij als ouderenverenigingen beginnen weer plannen te maken voor de 2e helft van het jaar, het gezellig samen zijn, de kaartmiddagen en de fietstochten.
Misschien is er vanaf mei al wat mogelijk maar dat valt of staat met nog meer versoepelingen, we wachten wel af, ook de vakantietijd komt er weer aan, misschien kunnen we de grens weer over, zo niet, blijven we toch lekker in ons eigen landje.
Namens de ouderenbonden van Wierden wensen wij U allen een mooie zomer en veel gezelligheid, maar het voornaamste is BLIJF GEZOND.

Met vriendelijke groeten
H. Nijhuis
Voorzitter SGW

Kerkhof
Onderzoek rechthebbenden begraafplaats Disselsweg.

De St. Antonius Abt geloofsgemeenschap is op 1 Februari 2021 gestart met een uitgebreid administratief onderzoek naar de begraafplaats aan de Disselsweg in Enter. Hiervoor zijn drie redenen:
• Veel oude graven worden niet onderhouden en maken dat de begraafplaats er op sommige plekken verwaarloosd uitziet.
• De administratie van de begraafplaats is niet geheel actueel en dient voor het benaderen van de rechthebbenden en nabestaanden actueel gemaakt te worden.
• De begraafplaats biedt op termijn te weinig begraafruimte. Graven, waar geen belangstelling meer voor is, zouden hergebruikt kunnen worden voor nieuwe uitgifte.

Stand van zaken
Om de hierboven geschetste onderzoeksvragen het hoofd te kunnen bieden is een aantal zaken in gang gezet. Allereerst is er een beheerscommissie opgericht. Alle graven zijn ingedeeld in vakken en de overledenen en rechthebbenden zijn, voor zover mogelijk, in kaart gebracht. Daaruit blijkt dat er een aantal graven zijn, waarvan de rechthebbenden nog niet bekend zijn en/of waarvan de grafrechten verlopen zijn.

Wij doen een oproep om U te melden als rechthebbende van deze uitgegeven graven. Zo zijn er bordjes geplaatst bij oude graven waarvan geen gegevens bekend zijn, met het verzoek aan de rechthebbende om zich te melden. Hiermee hopen we de rechthebbende(n) van deze graven te achterhalen en onze administratie actueel te maken.

Hoe kan ik mij melden als rechthebbende?
Wilt u zich melden als rechthebbende voor een graf waar een bordje vanaf 1 april voor staat, of wilt u informatie over het onderzoek naar de rechthebbende? Neem dan contact op met de beheercommissie. Zij is bereikbaar op het e-mailadres rkbegraafplaats@gmail.com.
U kunt ook een brief schrijven en inleveren bij of sturen naar: H. Nijhuis, Reggestraat 82, 7568 Enter. De beheercommissie zal alle mail en brieven beantwoorden. Vergeet niet om bij de brief uw naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres te voegen.

Bank, oplichting

Wat is bank-aan-huis-oplichting?
Een oplichter belt u en doet zich voor als iemand van uw bank. Het telefoonnummer waarmee de oplichter u belt, kan het echte nummer van uw bank zijn, maar is het niet. Dit wordt spoofing genoemd. De nep-bankmedewerker maakt u eerst bang met een smoes door bijvoorbeeld te zeggen dat er een verdachte grote betaling vanaf uw bankrekening is gedaan, dat uw computer niet meer veilig is of dat uw betaalpas of inlogapparaatje vervangen moet worden. Daarna maakt de nep-bankmedewerker u wijs dat iemand van de bank bij u thuis moet langskomen om de problemen op te lossen of om uw betaalpas of inlogapparaat op te halen. U kunt niet zelf naar een bankkantoor komen, zogenaamd vanwege corona of om een andere reden. Tenslotte komt er inderdaad een nep-bankmedewerker bij u aan huis om zogenaamd samen met u uw bankrekening te beveiligen of om uw betaalpas of inlogapparaatje en uw pincode op te halen. Uw bank vraagt nooit om uw pincode, betaalpas of inlogapparaat en zal deze nooit bij u ophalen.

Soms vraagt de oplichter dat u uw pincode via een website zelf wijzigt. De oplichter vraagt ook vaak dat u eerst zelf uw bankpas doorknipt. Ook dit zal uw bank nooit van u vragen. In werkelijkheid kunnen de oplichters uw bankrekening leegroven. Dit doen ze via een meegebrachte computer, op uw eigen computer of met uw betaalpas of inlogapparaatje en pincode. Als de betaalchip (het goudkleurige vierkantje op uw pas) niet doormidden is geknipt dan kan een oplichter met een doorgeknipte betaalpas nog steeds internetbankieren of geld opnemen bij een geldautomaat.
De oplichter weet vaak veel persoonlijke, vertrouwelijke informatie over u, zelfs het actuele saldo op uw bankrekening en de laatste betalingen die u heeft gedaan. Daarmee kan de oplichter u overtuigen dat u met een echte bankmedewerker spreekt. Ze kunnen u ook eerder via zogeheten phishing ongemerkt hebben misleid om inzage te krijgen in uw bank- en betaalgegevens.

Wat kunt u zelf doen?
Wanneer uw bank u ongevraagd en onverwacht belt en u snel actie moet ondernemen (bijvoorbeeld om u geld veilig te stellen), vraag dan naar de naam en het personeelsnummer van de medewerker. Hang op zodra u de naam en het personeelsnummer heeft genoteerd. Laat u niet wijsmaken dat het een zeer dringende noodsituatie zou zijn. Bel daarna uw bank zelf terug via een openbaar, officieel telefoonnummer dat u zelf heeft opgezocht, bijvoorbeeld via de website van uw bank, internetbankieren, in de mobiele app van uw bank of op een bankafschrift.

Bel uw bank nooit terug op een telefoonnummer dat u heeft ontvangen via SMS, WhatsApp, e-mail of dat eerder aan de telefoon aan u is doorgegeven. De beller kan een oplichter zijn geweest en een tekstbericht kan vervalst zijn.
Wanneer een oplichter u belt, kan het lijken alsof dat gebeurt vanaf het officiële telefoonnummer van uw bank. Wanneer u zelf het officiële telefoonnummer van uw bank belt, dan krijgt u gelukkig altijd uw echte bank aan de lijn.
Sommige banken bieden wel degelijk de mogelijkheid om u thuis te helpen met uw bankzaken, bijvoorbeeld omdat u slecht ter been bent. Daar moet u dan zelf uw bank voor bellen en u moet daar zelf om vragen. Uw bank zal u nooit ongevraagd en onverwacht bellen om u dat zomaar aan te bieden.

Wanneer uw bankpas of inlogapparaatje om wat voor reden dan ook vervangen moet worden, dan moet u die zelf vernietigen en weggooien, nadat u eerst een nieuw exemplaar van uw bank heeft ontvangen. Voordat u uw betaalpas weggooit kunt u die het beste zelf doorknippen, altijd dwars door de goudkleurige betaalchip heen. Alleen wanneer u dwars door de betaalchip knipt, kan uw betaalpas niet meer worden gebruikt.

Wat doen banken nooit?
Medewerkers van Nederlandse banken komen nooit bij u thuis om uw bankzaken te regelen of om iets op te halen, als u daar niet zelf om heeft gevraagd.
Ze vragen u ook nooit om uw betaalpas of inlogapparaatje op te sturen of af te geven.
Evenmin vragen banken om uw pincode, 5-cijferige identificatiecode en responsecodes van uw inlogapparaatje af te geven of te wijzigen, ook niet via een website. Uw bankpas, inlogapparaatje en pincode zijn allemaal strikt persoonlijk. Die moet u nooit opsturen of aan iemand afgeven, ook niet aan uw bank. Zodra iemand u om een van deze gegevens vraagt, weet u zeker dat het om een oplichter gaat.

60 plus gym

Dat bewegen goed is voor het lijf en het geestelijk welbevinden, daar is iedereen het wel over eens!

Het daadwerkelijk uit voeren om regelmatig te gaan bewegen, dat is een heel ander punt. Het is vaak een drempel die je over moet, want is dat wel wat voor mij en wie gaat er nog meer heen?

Deze gymnastiek doen we twee maal op dinsdag in de sporthal met het motto: niets moet en alles mag! Het is bedoeld voor de 60 plusser.

Je kunt kiezen tussen:
De eerste les is ‘s middags van 13.30 tot 14.30 en daarna nog een half uur lekker volleyballen.
De tweede les is ‘s avonds van 20.00 tot 21.00.
De eerste twee lessen zijn gratis, dus kom eens proef draaien!

Website

www.kbo-enter.nl

Dit is de website waar u meer informatie kunt vinden over:

Landelijk en regionaal KBO nieuws
Maandelijkse activiteiten kalender
En nog veel meer over de KBO

Foto´s van vele activiteiten
We doen dit voor en met elkaar

Comments are closed.