Boekje december 2022


Inhoud

Voor en met Elkaar

December 2022

 • Voorwoord
 • Kerstboom/kerststal
 • Feestvierders
 • Recept
 • In memoriam
 • Kerstgedachte
 • Terugblik activiteiten
 • Sponsoren
 • Unie KBO
 • Uw mening
 • Als het klokje slaat
 • Activiteiten 2023

Op 10 december 2022, 14:00 uur is er een gezellige kerstmiddag  bij de Krol met optreden van Coenen Entertainment

Hiervoor dient u zich wel op te geven: Telefoon: 0547383386

Email: info@kbo-enter.nl


Voorwoord

Het jaar 2022 zit er al weer bijna op. We kijken terug op een jaar dat weer vol zat met activiteiten. De kaartcompetitie liep weer als vanouds. We hebben enkele fietstochten gehad, de laatste was naar de moestuinen van Twickel. Er was veel belangstelling voor de busreis vandaar dat we een dubbeldekker hadden ingehuurd. Elders in dit boekje vindt u een terugblik op de activiteiten. Zo rond Sinterklaas mag een bingo niet ontbreken. Voor de kerst organiseren we nog een gezellige middag met optreden van Coenen Entertainment. Zij zorgen ervoor dat de kerstsfeer er goed inkomt.

Tegelijk met het novembernummer van het KBO-PCOB magazine ontving u een brief van de KBO-Overijssel. Daarin werd u op de hoogte gebracht van de ontwikkelingen die gaande zijn binnen de Unie KBO. KBO-Enter is een afdeling van KBO-Overijssel. Het ziet er naar uit dat we binnenkort deel worden van een andere landelijke bond.

De algemene ledenvergadering, die we normaal in januari houden, was dit jaar in augustus, vanwege corona. Financieel zijn we gezond, ondanks de stijgende prijzen die we allen nu ondervinden. We kunnen niet uitsluiten dat we in de toekomst toch wat aanpassingen moeten doen. De eerstvolgende algemene ledenvergadering is 18 januari 2023.

Op het eind van het jaar zal Mariet Hospers afscheid nemen als bestuurslid. Mariet heeft zich jarenlang met volle overtuiging ingezet voor KBO-Enter, met name noemen we haar actieve rol bij het organiseren van activiteiten. Inmiddels hebben we de opengevallen plaats kunnen invullen. Harrie Wissink is tijdens de algemene ledenvergadering benoemd als nieuw bestuurslid. Marianne Homan draait al actief mee in de activiteitencommissie. Onnodig te zeggen dat we blij zijn met de komst van Harrie en Marianne. Wij danken onze vrijwilligers voor hun werk voor KBO-Enter.

Wij danken ook onze sponsors die middels advertenties in ons boekje een bijdrage leveren aan onze vereniging. We hebben meegedaan aan Rabo ClubSupport. De opbrengst was € 279,75. Dank aan de Rabo en aan iedereen die op ons heeft gestemd.

In de gemeente Wierden werken we samen met de andere ouderenbonden. Ria Broeze heeft het voorzitterschap overgenomen van Harrie Nijhuis, zij is bestuurslid van PCOB te Wierden. Het voornemen is om begin volgend jaar een bijeenkomst te organiseren met als doel er achter te komen wat er leeft bij onze doelgroep. Dat kunnen we dan met de gemeente bespreken. Hiervoor zullen alle senioren van de gemeente worden uitgenodigd.

Graag wijzen we u nog op onze website www.kbo-enter.nl. Hier vindt u onder meer actuele informatie over onze activiteiten, de kalender, uitslagen en verslagen.

Misschien hebt u iets wat u ons wil laten weten, stuur een e-mail naar info@kbo-enter.nl. Een brief sturen kan natuurlijk ook. Adres: KBO-Enter, Dorpsstraat 127, 7468 CJ Enter.

Prettige feestdagen en een gelukkig nieuwjaar toegewenst.

Henk Braamhaar.

Voorzitter.


De kerstboom en de kerststal

Jaarlijks worden er rond 2,5 miljoen kerstbomen opgezet in Nederland. Waar komt dat gebruik eigenlijk vandaan?

Germaanse herkomst

Het van oorsprong Germaanse Zonnewendefeest, ook bekend als Midwinterfeest of Joelfeest, was een traditioneel heidens offerfeest  dat plaatsvond bij volle maan rond 21 december, de kortste dag van het jaar. Aannemelijk is dat de kerstboom is ontstaan vanuit Germaanse tradities.

Late Middeleeuwen: Bomen door de christenen overgenomen

Al in de late middeleeuwen, vanaf de vijftiende eeuw waren versierde kerstbomen in gebruik tijdens christelijke winterfeesten, vooral in de Duitse landen.

Zeventiende eeuw: Duitsers zetten bomen in huis neer

In de zestiende en zeventiende eeuw begonnen de rijkere Duitsers ook een boom in hun huis te plaatsen. Ze hingen hierbij appeltjes in de boom, een verwijzing naar de zogenoemde “Adam en Eva’s dag” op 24 december. Het gebruik van kerstbomen versierd met appels werd al snel overgenomen door de Britse adel en tijdens de negentiende eeuw verspreidde het gebruik van de kerstbomen zich over de rest van Europa.

Negentiende eeuw: Introductie in Nederland, Vaticaans verzet

In ons land zijn vrijzinnig protestanten begonnen met een kerstboom in huis te zetten. Zondagsscholen zetten rond Kerst een boom neer. Zo raakte de kerstboomtraditie ook bekend onder de ‘gewone Nederlanders’. Het Vaticaan heeft zich in de negentiende en twintigste eeuw verzet tegen het opzetten van kerstbomen, vanwege de heidense oorsprong. Pas in 1982 stonden er voor het eerst kerstbomen in het Vaticaan in Rome.

De kerststal

De invoering van de kerststal wordt toegeschreven aan Franciscus van Assisi, die in het jaar 1223 in Greccio (Italië) een ‘levende’ kerststal liet maken. In de Kerstnacht werd daar de Heilige Mis opgedragen. Het hele dorp kwam kijken en iedereen was diep onder de indruk. Zijn volgelingen, de Franciscanen, hebben dit gebruik verspreid over de hele wereld. Het gevolg was dat de mensen met Kerstmis het geboorteverhaal zelf op deze manier gingen uitbeelden. Eerst stonden de stallen in de paleizen en kerken. Later ook bij gewone mensen thuis. In huiselijke kring werden beeldjes uit hout gesneden of geboetseerd van klei. Zo is de huidige kerststal ontstaan.


Feestvierders

Ongetwijfeld zullen er in de komende maanden weer leden en adverteerders zijn die iets hebben te vieren, een verjaardag, een jubileum of iets dergelijks. Wij willen hen van harte feliciteren en wensen hen nog heel veel jaren in gezondheid toe!


 Website

www.kbo-enter.nl

Dit is de website waar u meer informatie kunt vinden over:

 Landelijk en regionaal KBO-nieuws

 • Maandelijkse activiteiten kalender
 • Uitslagen kaarten
 • Foto´s van vele activiteiten
 • Links naar interessante websites
 • En nog veel meer over de KBO


Plaattaart met spruiten en gerookte zalm

Feestelijk hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:

 • 1 rol vers bladerdeeg (uit de koeling, 270 g)
 • 125 g crème fraîche
 • 1 bol mozzarella (125 g)
 • 200 g gerookte zalm
 • 3 el olijfolie
 • 350 g geschoonde spruiten

Bereiding:

 • Verwarm de oven voor tot 200 °C.
 • Verhit de olijfolie in een koekenpan. Halveer de spruiten en bak deze 5 min.
 • Rol het bladerdeeg met het bakpapier uit op een bakplaat.
 • Prik met een vork gaatjes in het deeg, laat de rand vrij.
 • Bestrijk het deeg tot de rand met de crème fraîche.
 • Verdeel de spruiten over de crème fraîche.
 • Scheur de mozzarella in kleine stukjes en verdeel over de spruiten. Voeg eventueel peper en zout toe.
 • Bak de plaattaart in de oven in ± 25 min. gaar.
 • Snijd intussen de zalm in brede repen en verdeel over de taart zodra deze uit de oven komt.

Eet smakelijk.


In Memoriam

In de afgelopen periode zijn ons KBO-leden ontvallen door overlijden.

Wij willen namens alle leden de herinnering bewaren.

Gerard Jannink
Margrietlaan 4
Overleden 14-03-2022
Annie Wilmink-ten Dam
Antoniushof
Overleden 02-06-2022
Annie van de Berg-Freriksen
Antoniushof 10
Overleden 10-06-2022
Arnold Slaghekke
Schipperstraat 8
Overleden 19-07-2022
Wilhelmien Zwienenberg-Lubberink
Reggestraat 121
Overleden 28-08-2022
Jo Tiehuis -Timmerman
Voormors 109
Overleden 06-10-2022
Gerda Kolenbrander-van Coesant
Antoniushof 28
Overleden 13-10-2022
Truus Kolenbrander
Stationsweg 54b
Overleden 20-10-2022

Kerstgedachte

Stil kijk ik de wereld in, stil sta ik voor ’t raam
In gedachten fluister ik zacht, met eerbied Jezus naam
Niet wetend wat ik denken moet, niet wetend wat ik wil
Kerstmis, vrede, engelen, ik ben een beetje stil
Waar is ons kind gebleven? Waarom vieren wij feest?
Waarom al die vragen? Waarom zo bedeesd?
De wereld heeft veel pijn gevoeld, terreur en veel geweld
Een kind wordt weer geboren, de dagen zijn geteld
In ons hart woont liefde, en warmte voor de mens
Want dat wou hij ons geven, dat was zijn grootste wens
Goud, mirre en wierook, een kaars, misschien wat wijn
Laat het onder de mensen, altijd vrede zijn


Terugblik activiteiten

We blikken terug op een jaar met behoorlijk wat activiteiten. In mei en oktober hadden we fietstochten en 21 september was de jaarlijkse busreis. Meer foto’s van deze activiteiten kunt u vinden op onze website.

Fietstochten

In mei hadden we de eerste fietstocht. De route ging via Zuna naar Hoge Hexel en terug via zorgboerderij Piet.

In oktober was er een fietstocht naar de moestuinen Twickel. Onze secretaris Gerrit Spijker is daar vrijwilliger, hij heeft ons rondgeleid. De tuin is geheel ommuurd en is gelegen naast de uitspanning Hoogspel. Ten tijde van de barones Van Heeckeren werkten de tuiniers voornamelijk voor haar, zij at uitsluitend uit eigen tuin. De moestuin is na het overlijden door de inzet van de tuinbaas, drie hoveniers en twintig vrijwilligers thans een levend cultuurmonument.

Busreis Kampen en Ampie’s berg

Rondvaart IJsseldata

Met een dubbeldekker reden we via de snelweg naar Kampen waar het echte programma begon. Hier, midden in deze oude Hanzestad stapten we op de salonboot “De Veerman van Kampen” voor een circa 2,5 uur durende rondvaart in het gebied rond Kampen en de IJsseldelta. Salonboot de “Veerman van Kampen” is in 1963 als vrachtschip gebouwd, daarna werd het schip omgebouwd tot salonboot. Het schip heeft de luxe uitstraling uit het begin van de vorige eeuw. De rondvaart ging door de IJsseldelta, een gebied dat is uitgeroepen tot één van de twintig Nationale Landschappen van Nederland. Het weer tijdens de vaart kon niet beter, veel mensen genoten bovendeks van het prachtige uitzicht. In de verte kon men Schokland zien, een voormalig eiland in de Zuiderzee.

Ampie’s berg

Het bezoek aan Ampie’s Berg in de omgeving ’t Harde was zeer de moeite waard. Het is een stukje Oostenrijk op de Veluwe. Geïnspireerd door het Oostenrijkse landschap legde de heer Ampie Bouw een tuin aan met meer dan duizend soorten verschillende bloemen en planten met watervallen, klaterende beken. Het hoogste punt van de 8200 m² grote tuin torent vijftien meter boven de omgeving uit. De sneeuwwitte kroon op het werk is een gigantische steen uit Thailand. Ondanks dat het al wat laat in het seizoen was, konden we volop genieten van heel veel bloeiende planten.

 Medeleven

De busreis werd overschaduwd doordat mevrouw Gerda Kolenbrander-van Coesant ten val kwam, ze bleek een hersenbloeding te hebben. Ze is hiervan niet hersteld en is 13 oktober 2022 overleden. Ons medeleven gaat uit naar haar nabestaanden.


KBO Overijssel

Landelijke Ontwikkelingen binnen de unie KBO

KBO-Enter valt onder KBO-Overijssel. KBO-Overijssel maakt weer deel uit van de landelijke organisatie Unie KBO.

Al geruime tijd is men bezig om KBO en PCOB samen te voegen tot één landelijke organisatie. Wij kregen het bericht van het bestuur van KBO-Overijsel dat men het niet eens is geworden hoe dat er uit moet komen te zien. Het landelijk bestuur van KBO-PCOB wil een volledig samengaan zonder de provinciale laag. Het bestuur van KBO-Overijssel en enkele andere provinciale KBO-besturen zien meer in een federatieve samenwerking met behoud van de huidige structuur.

KBO-Overijssel wil nu per 1 januari 2023 uit de Unie KBO stappen en zelfstandig verder gaan. Wel zal er een samenwerkingsverband zijn met andere KBO-bonden die ook uit de Unie willen stappen of al gestapt zijn. Tijdens de laatste ledenvergadering van KBO-Overijssel is dit aan de orde geweest.

Men heeft ons verzekerd dat de belangenbehartiging voor ouderen in tact kan blijven omdat men in het nieuwe samenwerkingsverband 200.000 leden vertegenwoordigt. Ook wordt gestimuleerd om plaatselijk te blijven samenwerken met de PCOB.

De consequentie is dat wij, KBO-Enter, ook geen deel meer zijn van de Unie. Als afdeling zullen we niet veel verschil zien met de huidige situatie, wel zullen we een ander magazine in de bus zien.


Sponsoren

Al deze adverteerders maken het de KBO financieel mogelijk om het cluborgaan “Voor en met elkaar” 2 maal per jaar uit te brengen

 • Aan de Stegge bouwbedrijf
 • Albert Heijn
 • Asbroek adviesgroep
 • Bouwbedrijf Homan
 • ’t Brandputje Homedecoration & Clothing
 • Bubbels & Jets
 • Coulisse BV
 • De Kadokamer
 • De Kröl Cafe – Zalencentrum
 • Dissel installatietechniek
 • Eetcafé – Cafetaria De Bakker
 • Eetcafé – Cafeteria ’t Zumpke
 • Electro Roetgering
 • Groothuis optiek
 • Geert Hairstyling
 • Harrie Boomkamp voor mollen
 • Kuipers Haarmode
 • Leo interieurverzorging
 • Lubberink tweewielers
 • Margaret Groeneveld uitvaartzorg
 • Mirjam’s bloemenboetiek
 • Nollen brood en banket
 • Nijkamp Uitvaartzorg
 • Rabobank Rijssen-Enter
 • Roetgerink Mode en Schoenen
 • Vincent Roetgering Slagerij/Traiteur
 • Ten Berge Hairstylers
 • Tukkers Partyservice
 • Van Otten Patissier en Broodspecialist
 • Vredehof uitvaartcentrum
 • Wolters Europe

Namens ons allen hartelijk dank

Bestuur KBO


Uw mening doet er toe

SGW (Senioren Gemeente Wierden) is een samenwerkingsverband van drie ouderenbonden in de gemeente Wierden. KBO-Enter is een van de drie. Regelmatig hebben we gesprekken met de gemeente om aan te geven wat onze belangen zijn. Graag zouden we alle ouderen van de gemeente Wierden hierbij willen betrekken.

We nodigen u uit voor een bijeenkomst op 26 januari 2023 om 14.00 uur in het Ontmoetingscentrum, Spoorstraat 7 te Wierden.

Programma

 • Welkomstwoord.
 • Presentatie Ferenc van Damme van de Provincie Overijssel. Zijn doel is verbinding te leggen tussen Openbaar bestuur en bevolking van Overijssel.
 • Presentatie Alex Sievers van Beyond Now. Hij is gespecialiseerd in het ontwerpen en realiseren van leefomgevingen.
 • Pauze.
 • Opdeling in groepen. Aanwezigen kunnen hun wensen en opmerkingen aangeven over volgende zaken: maatschappelijk, sociaal, zorg, wonen en verkeer.
 • Sluiting.

Wij gaan de opmerkingen overbrengen aan de gemeente. Doel is om de vinger aan de pols houden.

Iedereen vanaf 65 jaar is van harte welkom, ook niet-leden zijn uitgenodigd. De toegang is gratis. Opgeven kan tot 19 januari 2023, laat ons even weten of u komt, e-mail: info@kbo-enter.nl,

telefoon: 06-51255770


Als het klokje slaat

Uren zijn voorbij gegleden
dagen regen zich aan elkaar
weken werden zomaar verleden
maanden stilletjesaan een jaar
Een heel nieuw jaar gaat weer beginnen
maar wat de klok zal slaan en hoe de tijd dan ook zal tikken
je hoeft echt niet alleen te gaan

Wij wensen u een gezond en gelukkig


Activiteiten 2023

Datum Tijd Locatie Activiteit
wo 04 jan 13.45 Trefpunt Kaarten
► wo 18 jan 14.00 Trefpunt Kerk, ALV, receptie
wo 25 jan 13.45 Trefpunt Kaarten
wo 01 feb 13.45 Trefpunt Kaarten
wo 15 feb 13.45 Trefpunt Kaarten
ma 20 feb 14.00 De Krol Carnaval
wo 08 mrt 13.45 Trefpunt Kaarten
wo 22 mrt 13.45 Trefpunt Kaarten
wo 05 apr 13.45 Trefpunt Kaarten
wo 26 apr 13.30 Trefpunt fietsmiddag
wo 10 mei 13.45 Trefpunt Kaarten
 wo 17 mei 13.45 Het Butje Jeu de Boules
wo 24 mei 13.45 Trefpunt Kaarten
wo 31 mei 10.00 Trefpunt Fietsdagtocht
Zomervakantie
za 02 sep 13.30 Trefpunt Vrijwilligersmiddag
wo 06 sep 13.45 Trefpunt Kaarten
► wo 13 sep 08.45 Trefpunt Busreis
wo 20 sep 13.30 Trefpunt Fietsmiddag
wo 04 okt 13.45 Trefpunt Kaarten
wo 18 okt 13.45 Trefpunt Kaarten
wo 01 nov 13.45 Trefpunt Kaarten
wo 15 nov 13.45 Trefpunt Kaarten
wo 29 nov 14.00 Trefpunt Sint bingo
wo 06 dec 13.45 Trefpunt Finale kaarten
wo 13 dec 14.00 Trefpunt Kerstviering

18 januari jaarvergadering, 13 september busreis.

Actuele kalender in de bus en op website www.kbo-enter.nl


Algemene informatie

De KBO in Enter is een afdeling van de Unie KBO-Overijssel. Het is een vereniging voor en door 50-plussers, met als doel de belangen van deze groep in de samenleving op velerlei terrein te behartigen.

 • Adres van de KBO Enter: Dorpsstraat 127, 7468 CJ Enter
 • E-mail adres KBO Enter: gerritspijker@outlook.com
 • Bankrekeningnummer KBO Enter  NL25RABO 03174 28 128

De bestuursleden zijn:

 • Voorzitter: Henk Braamhaar, Reggestraat 31, 7468 EH Enter, 0547-382210
 • Secretaris: Gerrit Spijker, Groengronden 4, 7468 HK Enter, 0547-381569
 • Penningmeester/communicatie: Harrie Nijhuis, Reggestraat 82, 7468 EN Enter, 0547-382783

Leden activiteitencommissie tevens bestuursleden:

 • Dorothé Biezemaat, 0548-514789
 • Harrie Wissink, 06-51255770

Lid activiteitencommissie:

 • Marianne Homan, 06-28592749

Het bestuur wordt bijgestaan door vrijwilligers, die meehelpen aan de uitvoering van de activiteiten.

Belangrijke telefoonnummers

 • Alarmnummer                                      112
 • Politie, niet dringend                           0900-8844
 • Zorgloket Wierden                               0546-580990
 • Mantelzorgondersteuning                 0548-638830
 • Loket bouwen en wonen                     0546-580838
 • Cliëntenraad WMO                              0546-576932
 • Regio Taxi Twente                                0900-1814
 • Woonzorgcentrum “Het Reggedal” 088-3677000
 • Maaltijdvoorziening                             0547-383200
 • Stichting “De Welle”                            0546-571693

Huisartsen:                                                     spoed

 • Dr. Ebbens/Dr. Rosendal   0547-381396       0547-383751
 • Dr. Waardenburg:                0547-381250       06-19974074
 • Centrale Huisartsenpost Almelo: 088-5880588 (buiten kantooruren en in weekend)

“Voor en met elkaar” is het boekje van de KBO Enter met informatie, artikelen en reclame van, voor en door de leden en de sponsoren.

Het boekje verschijnt twee keer per jaar. Bewaar het goed zodat u de informatie nog eens terug kunt lezen.

Samenstelling/eindredactie: Bestuur KBO-Enter

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.