Nieuwsbrief KBO-PCOB Overijssel dec. 2021, nr.4


Project “Wonen en Zorg”

Provinciale Staten van Overijssel hebben besloten KBO-PCOB Overijssel €100.000 ter beschikking te stellen om het project ‘Wonen en Zorg’, dat wij sinds een jaar met financiering van het ministerie van VWS, uitvoeren, door te kunnen zetten de komende twee jaar. Uiteraard zijn we blij met de ondersteuning door de provincie maar realiseren we ons, dat hier ook verplichtingen uit voort vloeien. Om de uitrol van het project ‘Wonen en Zorg’ mogelijk te maken zullen wij een beroep op u doen in de komende tijd. Wanneer u daar niet op wilt wachten kan ik u hierover alvast bijpraten.

Herman Pieper,  tel. 0651043278


Samenwerking Brandweer

Onder de noemer brandveilig leven richten brandweer IJsselland en Twente zich op het vergroten van het brandveiligheidsbewustzijn van de inwoners van onze regio. Het hoofddoel is het realiseren van een gedragsverandering bij burgers, bedrijven en instellingen op het gebied van brandveiligheid. We zetten in op het verminderen van het aantal branden en daarmee ook het verminderen van het aantal slachtoffers en schade.

De groep senioren behoort tot één van de belangrijkste risicogroepen voor brandveiligheid in Nederland. Uit cijfers van de brandweeracademie komt naar voren dat de meeste dodelijke brandslachtoffers vallen in deze groep, en dan vooral in het deel dat zelfstandig thuis woont. De voornaamste reden hiervoor is het feit dat senioren vaak beschikken over ingesleten foutief gedrag op het gebied van brandveiligheid. Daarnaast hebben senioren vaak meer moeite om bij brand te vluchten door een verminderde mobiliteit.

Als Brandweer gaan we graag de samenwerking aan met organisaties die zich binnen het invloed gebied van senioren bevinden om zo met onze boodschap aansluiting te vinden bij deze groep. Ouderenbonden passen helemaal in deze lijn. De samenwerking kan heel breed gezien worden. U kunt aan het volgende denken:

Voorlichtingsbijeenkomsten op locatie, gericht op de senioren.

Train-de-trainer-sessies voor de Vrijwillige Ouderen Adviseurs, waarbij we specifieke brandveiligheid-onderwerpen behandelen waar de adviseurs op kunnen letten tijdens de huisbezoeken.

Folders en flyers met verschillende onderwerpen die betrekking hebben op brandveiligheid.

Artikelen in tijdschriften e.d.

Naast brandveiligheid richten we ons vanuit de Veiligheidsregio ook op veiligheid in de meer algemene zin. We werken o.a. samen met de GHOR (geneeskundige tak van de veiligheidsregio) en de politie. Zo kan er ook op het gebied van bijvoorbeeld valpreventie en cybercriminaliteit voorlichting verzorgd worden.


Identiteit en Zingeving

De commissie Identiteit & Zingeving wil u informeren over twee ontwikkelingen:

Geestelijke verzorging thuis

Van jong tot oud, iedereen krijgt in zijn of haar leven te maken met ingrijpende veranderingen of komt oog in oog te staan voor onverwachte situaties. Deze brengen levensvragen zich mee. Zulke vragen zijn normaal en horen bij het leven. En ze zijn niet altijd eenvoudig te beantwoorden.

Het kan dan prettig en zinvol zijn om te praten met iemand die hier speciaal voor is opgeleid. Een vertrouwelijk gesprek met een geestelijk verzorger kan opluchten, ondersteuning geven bij het nemen van belangrijke beslissingen of nieuw perspectief bieden om weer verder te kunnen. In het verleden waren geestelijke verzorgers werkzaam in instellingen, maar dit kan nu in ook in uw vertrouwde thuissituatie.

Wilt u ook met een geestelijk verzorger praten? U kunt een gesprek aanvragen via het landelijk nummer ‘zingeving en levensvragen’: 085-00 43 063. Na het intoetsen van uw postcode wordt u doorverbonden met een Centrum voor Levensvragen.

De gesprekken worden via de centra vergoed voor mensen van 50 jaar en ouder en mensen met een ongeneeslijke ziekte en hun naasten.

Verdere informatie kunt u krijgen op: www.geestelijkeverzorging.nl/thuis

Vooraankondiging ontmoetingsdag 2 maart 2022

Verder willen wij u graag wijzen op de eerstvolgende ontmoetingsdag, die gepland staat op woensdag 2 maart, van 10.00 – 13.30 uur. Deze dag heeft als thema: ‘Zinvol ouder worden’. Deze dag krijgt u volop de gelegenheid hierover met de commissieleden en met elkaar in gesprek te gaan. De commissieleden zullen een voorschot geven door te vertellen hoe zij ieder op eigen wijze het ouder worden onder ogen zien en daar werk van proberen te maken, opdat het zo zinvol mogelijk beleefd wordt. Nadere informatie volgt, maar u kunt deze dag alvast noteren in uw agenda.


Manifest voor een seniorvriendelijke gemeente

In het Manifest voor een seniorvriendelijke gemeente doet KBO-PCOB aanbevelingen aan politieke partijen voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022.

Gemeenten hebben er de afgelopen jaren steeds meer taken bij gekregen, die ze zelfstandig uitvoeren. Denk aan zorg, participatie en de fysieke leefomgeving. Dit legt een grote verantwoordelijkheid bij raadsleden en bestuurders. KBO-PCOB wil daarom politiek die dichtbij mensen is. En politici die weten wat er speelt en rekening houden met sociale belangen, niet alleen met rendement.

Via onderstaande link kunt u het gehele manifest lezen en downloaden, of een manifest op maat maken voor uw eigen gemeente.

https://www.kbo-pcob.nl/wp-content/uploads/2021/07/2021-07-13-Manifest-2022-in-Google-Docs-ongepersonaliseerde-versie.pdf


Digitalisering

De werkgroep Digitalisering wil u graag informeren over:

Coronacheck-app

Hoe krijg ik de Coronacheck-app op mijn smartphone? De coronacheck-app is een QR-code die wordt uitgegeven als bewijs van, test, herstel of vaccinatie. U krijgt een Nederlandse QR-code en een Internationale QR-code.

U downloadt de app via de Google Play Store of de Apple App Store
Als u in de App Store zoekbalk Coronacheck app intoetst dan ziet u de app op uw scherm. Klik vervolgens op downloaden en de app wordt gedownload.
Ga naar de Coronacheck app en klik op QR-code maken. Hier verschijnt eerst algemene informatie over de app. Tik enkele keren op volgende. Als de app verschijnt komt er een verklaring dat privacygevoelige gegevens niet worden opgeslagen.
Tik op: Ik heb de privacyverklaring gelezen en begrijp hoe de app met mijn gegevens omgaat. Tik daarna op Volgende.
Hier kunt u kiezen uit drie mogelijkheden:
-Een vaccinatiebewijs
Ik heb mijn prik of prikken gehad
-Een herstelbewijs
Uit de test blijkt dat ik corona heb gehad.
-Een testbewijs
Uit de test blijkt dat ik geen corona heb
Nu moet u eerst met DigiD inloggen. Log in met sms-code of via de DigiD-app.
Als u ingelogd bent klik dan op “bewijs maken”. Tik op Maak QR-code. Vervolgens klikt u op “bekijk QR” het bewijs verschijnt in de app.

Elektrische (digit) signalen bepalen ook uw wereld!

Onze huidige wereld wordt geregeerd door deze signalen, je kunt het zo gek niet bedenken of ze zijn actief. Alle communicatie, sturing, mediavertoning, informatie uitwisseling, beeldverwerking, et cetera, alles gaat digitaal met dit soort signalen. Wat zou er gebeuren als deze signalen zouden staken? Je moet er niet aandenken, dat wordt chaos.

Hoe het werkt? Een zeer kort elektrisch signaal in een elektrische geleider en dat in een bepaalde volgorde geeft een cijfer, letter, symbool weer. Tegenwoordig kan dat ook een kort lichtsignaal zijn via een glasvezelkabel, te vergelijken met morse signalen. Afspraken zijn gemaakt bij het begin van ons digitale tijdperk (digit staat voor cijfer, teken) over een bepaalde volgorde van signalen en stellen een specifiek karakter, letter, cijfer, symbool voor.

Of u nu wilt of niet, iedereen maakt er gebruik van via radio, tv, in de auto, het verkeer, voor communicatie en informatie enz. Internet is daar een zeer groot voorbeeld van, ook weer via afspraken kunnen wij met bepaalde code alles versturen en opvragen. En dan de hulpprogrammaatjes die ons via de smartphone, tablet, computer en dergelijke behulpzaam zijn, zodat wij met normaal mensenverstand die kunnen doen/gebruiken, zonder die bepaalde code of signalen te kennen.

Bij de KBO-PCOB in Overijssel is de werkgroep Digitalisering actief. Zij helpen leden en lokale besturen op digitaal gebied. Dat kan zijn met apps voor smartphones, tablet of computer, maar ook hulp met DigiD, fotobewerking, etc.

Nieuwe website

Op 15 december 2021 krijgen de KBO Overijssel en hun afdelingen een geheel nieuwe website, waarbij de werkgroep Digitalisering zich ook gaat inzetten om afdelingen te helpen bij het opzetten en besturen van hun eigen website.

Bent u nieuwsgierig en of geïnteresseerd geworden door dit schrijven en wilt u helpen of geholpen worden, neem dan contact op met het secretariaat van KBO Overijssel via info@kbo-overijssel.nl


NIEUW! Seniorenpanel Overijssel                            

De Seniorenorganisaties KBO en PCOB in Overijssel hechten veel waarde aan hetgeen er leeft onder senioren in Overijssel. Om die informatie op te halen hebben wij het initiatief genomen om een Seniorenpanel Overijssel op te zetten. Een panel gevormd door en voor senioren uit Overijssel.

Via dit panel willen wij een aantal keer per jaar informatie en meningen ophalen over uiteenlopende zaken en thema’s die gerelateerd zijn aan senioren. We leggen het panel bijvoorbeeld vragen voor over wonen, zorg, inclusie, mobiliteit, financiën, etc. Maar ook over thema’s die nu ook actueel zijn, denk bijvoorbeeld aan het beleid rondom Corona.

De informatie die wordt opgehaald zal gebruikt worden om inzicht te krijgen in wat senioren belangrijk vinden, zodat wij hiernaar kunnen handelen. De gegevens worden anoniem verwerkt.

Met de opgehaalde informatie van het seniorenpanel willen wij de stem van de senior in Overijssel optimaal laten klinken, zowel lokaal, regionaal als op landelijk niveau. De ambitie is om toonaangevend te zijn met onder andere een periodieke seniorenbarometer op bepaalde terreinen.

Bent u een senior in Overijssel en wilt u ook uw stem laten horen, meld u dan aan voor het Seniorenpanel Overijssel. U hoeft geen lid te zijn van de KBO of PCOB, iedereen is welkom om deel te nemen aan het panel. Voor meer informatie of om u aan te melden kunt u contact opnemen met kantoor KBO Overijssel via info@kbo-overijssel.nl.


Het bestuur en medewerkers van de KBO Overijssel en de  regio-coördinatoren van de PCOB Overijssel wensen u fijne feestdagen en een voorspoedig 2022!

In verband met de feestdagen is het kantoor van KBO Overijssel vanaf vrijdag 24 december tot maandag 10 januari gesloten. Daarna staan wij graag weer voor u klaar!

Blijf omzien naar elkaar.

KBO-PCOB Overijssel
Passage 2
8102 EW Raalte – 0572-361177
www.kbo-overijssel.nl
info@kbo-overijssel.nl
https://www.facebook.com/kbo.overijssel


This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.