Busreis naar het Gelderse

Bus te laat wegens ongeluk. Busje komt zo!!!

Ha, daar was de bus …instappen.  Ooooh wat hoog, Snel Snel, dan hoef ik niet naar boven. Iedereen ingestapt, rijden maar. Onze chauffeur Jan; [goedemiddag], o goedemorgen, we gaan vandaag van Enter door een mooie streek van de achterhoek bij Zelhem. Lekker koffie drinken met gebak op het terras van de Heeren van Wolfersveen onder de Acacia bomen.

We kregen nog gratis mooie vliegshow van oude vliegtuigen, je kon ze bijna met je handen pakken. Misschien kwamen ze wel uit Rusland.
Via Doetinchem richting Duitse grens, bij Emmerich de Rijn overgestoken en hele mooie pittoreske plaatsjes gezien. We kregen trek; op naar onze lunch in Milligen aan de Rijn in het Centraal Hotel.

Sommigen van ons gingen na de lunch lekker naar buiten, leuke winkeltjes kijken en mooie souvenirs kopen, anderen genoten lekker van de zon. Daarna gingen we met een gids in de bus de omgeving bekennen over prachtige smalle Dijkweggetjes langs de Uiterwaarden.

In de Dijkhuisjes woonden hele grote gezinnen en de vaders werkten in de steenfabrieken. Deze huisjes kosten nu een fortuin, wel € 250.000 tot € 300.000, je moet er wel wat voor over hebben. Soms zit de keuken op de eerste verdieping en is er geen douche. Ze vechten erom als er één te koop staat. Ze zijn heel geliefd, dus snel snel, anders moet je weer wachten tot er een weer één te koop staat. Jammer dan.

Er waren in die tijd wel 15 steenfabrieken, en hun omzet is nu hetzelfde met één fabriek, dit vanwege de automatisering. Wat een verschil met nu en toen.

In de plaats Leuth staan, als het hoog water is, de huizen onder water. Oh wat leutig is dat nou. Gelukkig zijn de huizen zo gebouwd, dat je ze met de hogedrukspuit zo weer schoon hebt.

In Kekerdom staat de oudste Supermarkt van Oost Europa, en die heet toevallig de Spar. We reden door Berg en Dal, waar schitterende villa’s stonden, om van te watertanden. In Beek stonden vroeger veel wasserijen door het zachte water, nu is er nog 1, want we gooien tegenwoordig alles weg.

Terug naar Milligen naar Tingieterij de Roos. Hier kregen we leuke uitleg, en kregen nog een quizje. We moesten het gewicht raden van de roos. Deze woog 196 gram. Tot slot kregen we nog een ijsje. Na nog wat inkopen in het winkeltje gedaan te hebben, gingen we de bus in op weg naar Dijkerhoek.

Hier hadden we nog een tussenstop, en kregen van onze stewardessen een glaasje mummelman of appelcorn. Wat een lol hadden we en zongen uit volle borst!

Om 19.00 kwamen we bij het Bonte Paard, en hebben heerlijk gedineerd en iedereen heeft netjes met mes en vork gegeten.

Het was weer een geslaagde busreis, mooi weer en een gezellige stemming. Tot volgend jaar!

Dorothé Biezemaat

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *